torek, 23. avgust 2011

TUDI PRI KRKU OPAZILI MORSKEGA PSA

Po poročanju portala 24ur.com so pri Reki opazili morskega psa! Morski pes je plaval 300 metrov od obale ter skrbno in premišljeno kar 20 minut opazoval kopalce. Ker ni opazil/zavohal nobenega dobrega mesa, ki bi mu teknilo, se je obrnil in odplaval neznano kam. Kdaj se je slednji incident nadlegovanja kopalcev pripetil, iz članka ni razvidno. Isto novico najdemo tudi na portalu rtvslo.si, kjer je v novici podan tudi podatek KDAJ. Menda je bilo to včeraj (ponedeljek).

Še vedno ni znano, za katero vrsto morskega psa gre, strokovnjaki pa predvidevajo, da gre za eno izmed človeku popolnoma nenevarnih vrst. V kolikor so njihova predvidevanja napačna, bomo to izvedeli iz članka z naslovom PRI REKI SE JE MORSKI PES POSLADKAL Z NEZNANIM PLAVALCEM.

No, tako. To je bilo včeraj. Nihče pa ni objavil, da so morskega psa opazili in dokumentirali že v petek, torej kar 3 dni prej in to na otoku Krku. Zatorej to novico objavljam jaz:

»Navdušena plavalka Barbina Blondina je v petek, 19. avgusta 2011, želela posneti nekaj fotografij sončnega zahoda. Na plažo pri kraju Punat je čisto po naključju vzela fotoaparat in okoli 8. ure zvečer vsa navdušena fotografirala sončni zahod. Po njenem pričanju je šlo za enega izmed lepših sončnih zahodov. Ko je prišla domov, je pregledala vse fotografske izdelke in z odprtimi usti obstala ob naslednji fotografiji:

 Avtor: Barbina Blondina

Popolnoma razvidno je, da je v objektiv nenamenoma poleg barv sončnega zahoda ujela še neko nedoločeno plavut, ki štrli nad morsko gladino. Po njenem mnenju gre za plavut morskega psa, taistega, ki so ga 3 dni kasneje opazili pri Reki. Strokovnjaki si zaenkrat še niso enotni, ali gre res za plavut morskega psa ali pa morda plavut kakšnega drugega morskega bitja. So pa s primerjalno metodo izključili delfina:

 Avtor: Barbina Blondina

Vidite, znana delfinova plavut na spodnji sliki (tega delfina je priča lani ujela v svoj objektiv) in plavut NMB-ja (t.j. neznanega morskega bitja) si nista čisto nič podobni, zato lahko delfina izključimo.
Zaradi neenotnosti strokovnjakov presojo o tem, ali gre za človeku nevarno morsko bitje, prepuščamo vam.«


PAZITE, KJE PLAVATE!


P. S. Kljub sarkazmu in ciničnemu tonu fotografije NISO fotomontaža! Sem pri novici upoštevala glavno načelo pisanja novic (4K + 1Z)? Kakorkoli že ... uspelo mi je veliko bolje kot pa t.i. novinarjem 24ur.

UPDATE
 

6 komentarjev:

  1. Na južni strani Krka (med Krkom in Golim otokom)stalno živi velika jata delfinov. Tudi zgornji "morski pes" je del te jate. Uživajte v morju....

    OdgovoriIzbriši
  2. MS in Panda,
    vajina komentarja sta me vpodbudila k nadaljnjemu raziskovanju, čigava plavut bi to lahko bila. Tako sem vprašanje in fotografijo poslala na Morsko biološko postajo Piran in od strokovnjakov dobila naslednji odgovor: »Glede na fotografijo je vedno težko biti povsem prepričan, a vendar bi jaz rekel, da gre najverjetneje za morskega psa. Delfini imajo namreč res srpasto plavut, medtem ko, vsaj meni se zdi, da ima ta pravokoten zadnji rob. Za katero vrsto bi šlo, pa se ne bi upal komentirati.«

    S povedanim se strinjam in še vedno zavračam trditev, da gre za delfina. Če res ni morski pes, je prej kakšna boja ali kak drug neznan predmet/bitje. Po obliki pa je ta plavut DALEČ od delfinove.
    Še vedno pa imamo vsi pravico do različnih mnenj, kaj na sliki sploh vidimo in kaj naj bi videno bilo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Po zadnjih dogodkih z morskimi psi v jadranu je čisto mogoče da je to morski pes.

    OdgovoriIzbriši
  4. kje pa je sploh nastala zgornja slika??

    OdgovoriIzbriši
  5. Otok KRK, Punat, pogled od Punata proti mestu Krk.

    OdgovoriIzbriši