petek, 2. november 2012

MI, KOVČKARJI


Aj, se mi je dvignil pritisk, ko sem prebrala članek z naslovom »Zaradi omejitve ročne prtljage potnico vrgli z Ryanairovega letala« in njemu pripadajoče komentarje na RTV-jevem spletnem portalu. 

Pred dobrim mesecem sem tudi sama letela z Ryanairom iz Trsta v Valencio in nazaj. Prvič na to lokacijo, s tem prevoznikom pa že neštetokrat. In odkar obstaja praksa doplačila prtljage, ki ni ročna, hodim naokoli izključno in samo z ročno prtljago. Zakaj? Ker je to pač najceneje! Ja, tudi jaz sem kovčkar, ker moja denarnica pač ni nalovdana s kešem. Očitno pa gredo kovčkarji marsikomu na živce, čeprav tega ne razumem najbolje. Ko sem šla nazadnje v Valencio je imelo 99 % potnikov maksimalno veliko (ali celo večjo!) ročno prtljago v obliki kovčka, potovalke ali ruzaka. Samo s torbico ali normalnim ruzakom, opremljeno tako, kot smo potovali včasih, pred uvedbo doplačila prtljage, sem videla eno samo osebo. Ali gredo potem kovčkarji na živce prav ostalim kovčkarjem?

Pri Ryanairu je čudno to, da se njihova pravila od letališča do letališča razlikujejo. Morda so na papirju enaka, v praksi pa so prekleto različna. In potem se ti zdi malo trapasto, če v eno smer lahko s prtljago prideš mimo vseh stevardes in ovir, pri povratku pa ti povzročajo blazne težave, češ da tvoj kovček ne ustreza tistim meram. Kako je to mogoče? Naj bodo potem striktni povsod!

Ravno to se je zgodilo dvema slovenskima sotrpinoma na tem letu v Valencio. V Trstu nista imela nobenih problemov, njuna (enaka) kovčka sta bila itak med najmanjšimi v dolgi potniški vrsti. In kaj se je zgodilo? Ko smo se vračali iz Valencie so jima težili 100 na uro. Tista njuna boga mala kovčka kar nista hotela zlesti v tisto železno ogrodje, ki odloča o usodi potnika. Najbolj bizarno je bilo to, da sta bila njuna kovčka res miniaturna, moj je bil sigurno še enkrat večji. Njun kovček ni šel notri v tisti drek samo zato, ker je bil plastičen in ker je bil kolešček za 2 mm preveč izbočen in je bil tako predebel. Čeprav sta ga rinila na silo, se kovček ni vdal. Ne, motim se … najbolj bizarno je bilo to, da smo morali le potniki kovčkarji v tisto prekleto ogrodje tlačiti svoje prtljage, medtem ko so bili backpackerji tega dela oproščeni! In tako so se backpackerji mimo nas sprehajali kot carji, mi pa smo morali v ročni kovček tlačiti prav vse, kar smo imeli pri sebi. Govorim o jakni, ki sem jo držala v rokah in torbici velikosti 10 x 5 cm, v kateri je bil fotoaparat. Ampak, če si pa backpacker, lahko imaš za ročno prtljago nabit ruzak od 70-ih litrov! Kakšna pravila so torej to? Birokratska, usrana, neenakopravna in predvsem butasta. In če v rokah držiš nek zvitek, ki bi se ti v kovčku zmečkal, moraš zato plačati dodatnih 50 EUR, da ti ga bodo potem zmečkali oni? Tiste stevardese, ki so težile nam, so bile kot neusmiljene robotke, ki so nelogično vztrajale pri svoji odločitvi, da tisti mladi slovenski par ne bodo spustile naprej zaradi 2 mm. Pa če se cela vrsta postavi na trepalnice!

Ja, 50 EUR je doplačilo v zadnjem trenutku, in ne 10 ali 20 EUR, kot misli večina. Tista dva naša sotrpina sta po 100-ih poskusih nekako spravila tista kovčka v tisto ogrodje in so ju le spustili na letalo. Prej pa so na vsak način zahtevali 100 EUR, torej 50 EUR na kovček ali pa pač ne gresta na letalo. Če povratna karta z vsemi stroški stane 35 EUR (toliko sem plačala jaz), je že doplačilo 20 EUR za dodaten kufrček preveč, 50 EUR pa sploh! Morda nekateri ljudje ne poznajo koncepta low-budget potovanj in se zato znašajo nad nami, kovčkarji. To kar mi obvladamo je, da v kompletu za čisto vse, kar smo porabili, ko smo šli od doma pa do povratka nazaj, za 6 dni potovanja porabimo manj kot 200 EUR (letalo, vsi prevozi, hrana, spominki, vse vstopnine itd. … čisto vse do zadnjega centa je vključeno v ta znesek, in btw. v Valencii vstopnine v muzeje nanesejo skoraj polovico tega zneska). Mi to znamo in le zaradi tega lahko nekateri kovčkarji sploh potujemo. In zakaj bi plačevali dodatnih 10, 20 ali 30 EUR, če nam ni treba. To je že 10 % (ali celo več) naslednjega potovanja …

In če neseš nazaj domov papirnat zvitek, ki so ti ga morda ob slovesu poklonili sorodniki ali prijatelji, tega ne načrtuješ v naprej in ne veš, da moraš samo zaradi enega papirnatega zvitka kupiti dodaten kovček in še prostor zanj na letalu. Halo?! Zaradi tega ni še nihče vzvišen, niti nima namena kršiti nobenih pravil. In če že, potem ta punca iz članka do letala sploh ne bi smela priti. Oziroma sem prepričana, da sploh ne bi prišla. Tako lahko pa spet ni … že na letališču na obeh straneh vrste stojijo stevardese s sokoljim očesom, potem pa še pri vhodu na letalu. Tam enostavno ni prostora, da bi šel mimo stevardese, ne da bi ona vedela za to. Ga ni in pika.

Ja, tudi moja nočna mora vsakega nizkocenovnega potovanja je kovček. Prvič zaradi mer, katerim ne ustreza popolnoma, čeprav ga stlačim v tisti »Ryanairom odločevalec usode«. Je pač kovček kupljen v KIK-u za 15 EUR in nima nikakršnih certifikatov, da ustreza meram ročne prtljage. Drugič zaradi teže. Vedno zadržujem dih od strahu in napetosti, kaj bo letališka tehtnica pokazala mojemu kovčku (kar je skorajda bolj razburljivo od jutranjega tehtanja na osebni tehtnici). Vedno je teža nekje na meji. No saj, zato pa sedaj vsakič rabim pol ure na letališču samo za to, da nase nataknem vsa možna oblačila in najtežje čevlje ter da premislim, kaj bo šlo ob morebitnem ne ustrezanju letališkim normativom v smeti. Denar je pač denar. In vsi ga nimamo na pretek. Kar se pa Ryanaira tiče – očitno tole ni bil osamljen primer in pazite, iz kje letite, ker ponekod se držijo pravil tako dobesedno, da misliš, da si pristal v kakšni Severni Koreji!

6 komentarjev:

  1. Ok do neke meje se strinjam s tabo. Ampak poglejva iz drugega konca - ko pri Ryanair kupiš karto, imaš na njej lepo napisane dimenzije in max dovoljeno težo svojega kovčka. Če potuješ redno (ali vsaj 1x na leto preko njih) si pač kupiš takega. Težo pa lahko že doma lepo preveriš na tehtnici ali v skrajnem primeru kar na letališču in si tako popolnoma brez skrbi. Če tega nisi naredil prej in se potem ukvarjaš s stevardesami, ki ti hočejo dodatno zaračunati...meni je cela zadeva logična.

    Se pa strinjam, da kar se tiče nahrbtnikov, borš ipd so nekoliko bolj tolerantni. Vsa zadeva je pogojena s tem, koliko tehta, dimenzije pa zato, da pašejo v nadglavne "predale" na samem avijonu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj imaš tudi prav. Če doma vse to naredimo in upoštevamo pravila, se izognemo morebitnim težavam. Gre le za to, da me grozno moti, da so bile zadnjič stevardese skrajno nepravične. Tistima dvema so težile zaradi res najmanjših kovčkov, kar jih je kdo imel na letalu, in res po neumnosti. Dva pa sta šla s takimi backpacki mimo, da je joj ... sta imela ob straneh še spalke in armaflexe ... res so bli tisti ta veliki 70 L ruzaki in če bi ga tudi tista dva morala tlačiti v tisto ogrodje, ga ne bi stlačila nikoli na tem svetu. Pač, niso pravični. Če so pravila, naj veljajo povsod in za vse enako.

    OdgovoriIzbriši
  3. Se strinjam, pravila pa bi morala veljati za vse, ne samo za nas "kovčkarje"...

    OdgovoriIzbriši
  4. Drug teden grem v Valencio in se lahko kar pripravim na težave,a ne ? Moj kufer je namreč 55x40x22 cm in sploh ne vem ali naj grem raje po tistega v KIK.

    OdgovoriIzbriši
  5. To bo švigal adrenalin ... hecam se :) Pomoje, da ne bo težav. Saj dovoljeno je 55*40*20 in tvoja prtljaga SKORAJ ustreza. Višina po navadi ni problem, vsaj pri meni ni bila. Širina in debelina pa znata biti; v tvojem primeru le debelina. Če nimaš ravno plastičnega trdega kovčka, ki se nikakor ne prilagaja in se ga ne da stisnit, potem bo šlo - saj ni tako na tesno, je razlike le 2 cm. In kot pravim, navaden kovček lahko stisneš in ga zalučaš v tisto ogrodje z vso močjo :)Pa fino je, če ni kovček tako nabuhan, da ravno že poka po šivih ... takega je tudi težje stisnit :S Vsekakor pa ti želim srečno in uspešno potovanje! In brez komplikacij pri povratku. Za tja (vsaj če letiš iz Trsta) itak do sedaj meni niso nikoli pregledovali, ali ustreza meram ali ne - so mi pa ga 1x tehtali, ker ga je kontrolor dvignil na trak in se mu je zdel pretežek. Tako da če imaš malenkost pretežkega, ga raje sama dviguj :) Srečno pot!

    OdgovoriIzbriši
  6. Letim iz Benetk. Je mehek kufr, pa vendar je pri kolesih 22 cm, tam se na žalost ne da stisnit.(:(: Nabutan ne bo,ker za 5 dni ne rabim kaj posebnega. Še par dni mam cajt, da rajši nabavim kaj manjšega.....ne vem, če bi riskirala in jim dala 50 € tam na letališču.

    OdgovoriIzbriši