nedelja, 28. oktober 2012

STATISTIKA S STILOM


Verjetno vas je samo še peščica, ki (še) ne poznate korejske glasbene senzacije GANGNAM STYLE. Videospot te pesmi je v dobrih 3 mesecih na Youtubu nabral že skorajda 583 milijonov ogledov (podatek današnjega dne), število njegovih ogledov pa še kar eksponentno narašča, čeprav krivulja ni več tako navpična, kot je bila pred mesecem dni. No, mene pravzaprav ne zanima, ali vi to pesem poznate ali ne. Niti če vam je všeč ali ne. Zanima me samo to, če ste se kdaj vprašali, kolikšen delež Zemljanov je že videlo ta videospot glede na njegovo enormno število ogledov? No, meni to vprašanje ni dalo miru, zato sem izdelala kratek matematični izračun.

*število ogledov videospota na Youtubu: skoraj 583 milijonov
*število Zemljanov: okoli 7 milijard
*od tega je le dobra tretjina Zemljanov internetnih uporabnikov (34,3 % oz. skorajda 2,5 milijarde ljudi), ostale Zemljane zaradi nezmožnosti vplivanja na izračun izključimo.

IZRAČUN:
Primerjamo del internetnih uporabnikov, ki so Gangnam style že videli, s celotnim številom zemeljskih internetnih uporabnikov: (582.991.553/2.405.510.175) x 100

Tataram … in dobimo rezultat: 24,24 % internetnih uporabnikov si je že ogledalo Gangnam stil. To je skorajda četrtina spletnih uporabnikov. To je noro. Četrtina internetnega sveta pozna nekega Korejca po imenu PSY, ki prepeva o nekem Gangnam stilu. V korejščini. In čeprav ga večina ne razume, ga vsi gledajo in poslušajo. Ja, očitno nek stil že mora imeti, da je tako uspešno zaokrožil po svetovnem medmrežju v tako kratkem času.

Če ne veste, o kom in o čem govorim:


Ni komentarjev:

Objavite komentar