ponedeljek, 2. maj 2011

NAS BO TRINAJSTICA POPELJALA DO EVROVIZIJSKEGA FINALA?

Upam, da 12. maja 2011 naša Maja v Düsseldorfu ne ostane neopažena. No ja, saj lani verjetno tudi nismo bili spregledani … kdo pa bi nas lahko sploh prezrl?! Samo zanič smo bili. Letos si vsi želimo in pričakujemo finale. Težka bo, ker je konkurenca v 2. polfinalnem večeru precej močnejša od tiste iz prvega. Poglejmo, s kom bomo »merili svoje moči« (nastopajoči si sledijo v takem vrstnem redu, kot bodo prišli na oder):

1. BOSNA IN HERCEGOVINA: Dino Merlin – Love in rewind
Vsem je všeč, tudi na stavnicah kotira visoko. Pesem je dobra, vendar za moj okus ni vredna zmagovalne trofeje. Načeloma mi je pesem všeč in si zasluži nastop v finalu, kjer se bo ravno tako uvrstila visoko (napovedujem, da vsaj med prvih 5), sam nastop pa mi je preveč ciganski. Zaradi skupnih korenin in balkan nostalgije mu bomo Slovenci podelili kar nekaj točk, če ne celo dvanajstico.

2. AVSTRIJA: Nadine Beiler – The secret is love
Odličen vokal, odlična balada. Če se ne motim, je tudi edina taka letos. Spominja na Liso Andreas, ki je leta 2004 zastopala Ciper s pesmijo Stronger every minute; tudi ona začne brez glasbe v ozadju in proti koncu pesmi res razpre svoje glasilke do konca. Že zaradi dejstva, da je edina balada, jo bomo (upam vsaj) poslali v finale.

3. NIZOZEMSKA: 3JS – Never alone
Precej boljše kot lani! Se pa zna zgoditi, da bo ob ostalih zbledela in do začetka glasovanja zapustila naš spomin.

4. BELGIJA: Witloof Bay – With love baby
Zadnje čase popularna zvrst – izključno vokalna skupina, ki nas začara z vsemi možnimi glasovi. Vprašanje je le, če se bodo tudi v živo na evrovizijskem odru odrezali in nas prepričali. Sicer so dobri, vendar jih s številnejšimi zasedbami kot so npr. naši Perpetuum Jazzile ne bi primerjala. Ne le kvaliteta, tudi kvantiteta lahko včasih naredi svoje. In jaz raje slišim 40 glasov kot le 6.  

5.  SLOVAŠKA: TWiiNS – I'm still alive
Ni tako slabo, samo všeč mi pa tudi niso kaj preveč. Bomo videli …

6. UKRAJINA: Mika Newton – Angels
Poslušam in nič na tej pesmi mi ni všeč.

7. MOLDAVIJA: Zdob si Zdub – So lucky
Teh fantov se pa spominjam … leta 2005 so že dobili svojo priložnost in jo kar dobro izkoristili. S sabo na oder so pripeljali starejšo mamuškico v narodni noši, ki je zažigala na bobnu. Kar se tiče povratnikov na ESC je po navadi tako, da se v drugo precej slabše odrežejo kot prvič. Tudi v tem primeru bo verjetno tako. Letos me niso prepričali.  

8. ŠVEDSKA: Eric Saade – Popular
Nekaj med ABBO in Biebrom. Gre že za dokaj uveljavljen, če ne že kar »tradicionalen« beat, ki ga lahko vsako leto slišimo od Švedske. Včasih so boljši, včasih povprečni, vedno pa dolgočasni s pomanjkanjem idej za ustvarjanje v kakšnih drugih glasbenih zvrsteh … ma kaj zvrsteh … ko bi bil vsaj ritem drugačen. Tako pa vsako leto ista pesem (dobesedno)! Pri meni Eriček žal ne bo popularen, stavnice pa kažejo, da je ljudem na splošno kar všeč … morda zaradi te Bieber manije.

9. CIPER: Christos Mylordos – San Aggelos S'Agapisa
Kristus! Morda mu lahko res samo še njegov soimenjak pomaga k boljši uvrstitvi. Tole drugače finala ne bo videlo. Začetek pesmi je še nekako obetaven; v momentu, ko pa se pesem razživi s kitarami, pa zame pesem umre.

10. BOLGARIJA: Poli Genova – Na inat
Pesem je v celoti zapeta v bolgarščini in ne boste verjeli – všeč mi je! Torej je le možno, da ljudje ne razumemo besede in kljub temu z veseljem pesem poslušamo znova in znova. Že zaradi »jajc«, da pojejo v svojem jeziku in ob dejstvu da gre za zelo solidno pesem, ki gre takoj v uho, jih pošiljam v finale. Poli je zakon!

11. MAKEDONIJA: Vlatko Ilievski – Rusinka
Ja šment, ni v pravem polfinalnem večeru, ko pa Rusinke v polfinalu zanj ne bodo mogle glasovati. Strategija je odlična – Rusink je res daleč največ in če bi jim postavni makedonski mladec ogrel sibirska srca, se bi znalo zgoditi, da ga vse te ruske točke popeljejo zelo visoko. Pesem pa je zelo poslušljiva in verjetno bo ogrel še marsikatero nerusko srce. V finale bo najverjetneje prišel, tam pa ga sigurno nestrpno pričakujejo lepe Rusinke s svojimi točkami.

12. IZRAEL: Dana International – Ding Dong
Vsako leto več povratnikov, ki si želijo druge priložnosti. Dana International svojega prvega uspeha ne more preseči, saj je leta 1998 zmagala z Divo. Še vedno ne vem, ali je Dana transvestit ali pa samo nekdo, ki je zamenjal spol. Če so jo sprejeli že leta 1998, se letos pozornost ne bo vrtela okoli njenega/njegova spola. Njena pesem pa tudi ni nič tako zelo posebnega, da bi lahko ponovila svoj uspeh. Če bo prišla v finale, je lahko že srečna …

13. MI SLOVENCI: Maja Keuc – No one
Tudi meni je slovenska Vanilija boljša od angleške različice. Vse kar želim je, da Maja s svojim stasom in izjemnim vokalom ter interpretacijo pesmi začara vso evrovizijsko občinstvo, ki nas bo popeljalo v finale. Če ga ne vidimo letos, ne vem, če ga bomo še kdaj ugledali.

14. ROMUNIJA: Hotel FM – Change
Luškana melodija, ki bi ob slabši konkurenci, t.j. če bi prišla v prvi polfinalni večer, imela vse možnosti za uvrstitev v finale. Sedaj pa … kdo ve.

15. ESTONIJA: Getter Jaani – Rockefeller Street
Moja favoritka 2. polfinalnega predizbora. Bodisi zmaga madžarska Kati bodisi estonska Getter bom zelo zadovoljna. Trenutno za malenkost bolj preferiram Madžarsko, morda pa se zgodi, da me Getter v živo bolj prepriča. Odlična pesem za poskakovanje. Ko jo slišiš prvič, je že ne pozabiš več.

16. BELORUSIJA: Anastasiya Vinnikova – I am Belarusian
Še en patetičen nacionalističen komad z obupno izgovorjavo angleškega besedila. Če res tako zelo ljubiš svojo Belorusijo, se le brž vrni domov.

17. LATVIJA: Musiqq – Angel in disguise
Še ena izmed tistih, ki me prav nič ne ganejo. Latvijske 3 minute na velikem odru bodo verjetno služile za lu-lu pavzo.

18. DANSKA: A friend in London – New Tomorrow
Boljši kot Švedi so mi že. Dobra melodija, vendar spet … besedilo me precej odvrne. Že rajši poslušam zlajnana ljubezenska besedila kot razne apele/nagovore k spreminjanju sveta. Glasba mora biti zabava. Lahko je zgodba, lahko je medij za izražanje lastnih prepričanj in mnenj, NE pa apel in nagovor ljudstvu za boljši jutri. Še malo pa nas bodo že politiki nagovarjali preko glasbe. Odvratno!

19. IRSKA: Jedward – Lipstick
Po mojem mnenju je njuna edina vloga na tem Evrosongu, da se spetljata s slovaškima dvojčicama. Morda bi v skupni navezi prihodnje leto bolje sekali. Letos pa žal ne.

V finale bi poslala naslednje države:
1. Slovenija (se razume seveda)
2. Estonija
3. Bolgarija
4. Avstrija
5. BiH
6. Makedonija
7. Danska
8. Belgija
9. Slovaška
10. Švedska (zaradi mene tudi če ostane v polfinalu)

Cirkus počasi zamira, glasba se vrača. Sicer je pred nami še dolga pot, vendar pa vsak napredek šteje. Letošnje pesmi so precej boljše od lanskih in upajmo, da se bo tudi v prihodnje ta trend ohranjal. Kvantiteta ne šteje, šteje naj kvaliteta pesmi in izvajalcev! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar