nedelja, 15. maj 2011

ČETRTKOV POLFINALNI VEČER & VELIKI FINALE

Letošnja evrovizijska saga je končno za nami. Priznam, da je še meni sedaj proti koncu začelo zmanjkovati moči in energije za sledenje aktualnemu dogajanju in tudi za pisanje. Preveč razvlečeno.

Rezultati četrtkovega polfinalnega večera so v meni prebudili nove upe in velike apetite po morda dosedanji morebitni najboljši uvrstitvi Slovenije na tem tekmovanju. Naša Maja je bila na odru vrhunska. Ta glas! Vedno znova se mi postavijo kocine pokonci.

Drugi polfinalni večer je bil za moje pojme precej močnejši od prvega in zaradi tegadelj sem bila že malce skeptična, ali se nam bo uspelo uvrstiti v finale ali ne. In do momenta, ko so nas poklicali kot predzadnje, sem že vrgla puško v koruzo in začela bentiti nad našo žalostno usodo. Potem pa sem končno zaslišala tisto magično besedo – SLOVENIA – in od veselja sem začela kričati. Končno, končno v finalu!

V enem izmed prejšnjih zapisov sem predhodno obdelala četrtkove pesmi in podala napovedi, za koga menim, da se bo uvrstil v finale. In zopet sem bila pri svojih napovedih 60-odstotno točna, tako kot pri napovedih prvega polfinala. Z napredovanjem v finale so me v četrtek zvečer najbolj presenetili Moldavci, Romuni, Ukrajinci in Irci. Ostale sem pravilno napovedala in so si finale bolj ali manj tudi zaslužili. Edina iz drugega polfinalnega večera, ki je po mojem mnenju ostala krivično neopažena je bila Bolgarija s svojo Poli. Pri Moldavcih me je zmotil cirkuški pridih, katerega ne podpiram, sama pesem pa mi postaja čedalje boljša. Romuni so poslušljivi, ukrajinska pesem pa mi ni niti najmanj všeč. Jih je rešila peščena risarka s svojimi mojstrovinami v ozadju? O enojajčnih Ircih pa samo toliko: sta dokaz, da ljudje še vedno ne vidijo bistva (ki naj bi bila glasba) ter da je (in očitno bo) cirkus še vedno prisoten in tudi popularen. Ko že pomislim, da se Evrosong vrača na pravo pot, mi dva enojajčnika dokažeta ravno nasprotno. Kako bi lahko bolje izrazila svojo negativno nastrojenost do njiju dveh? Morda tako: sta edina, za katera si nisem želela, da bi zmagala! Če bi se to slučajno zgodilo, sem se že zaobljubila, da naslednje leto Evrosong bojkotiram!

No, na srečo nam je včerajšnji finale postregel z zmagovalcema iz Azerbajdžana. Kot sem rekla: »Kdorkoli drug, samo Irca naj prosim NE zmagata!« In res hvala bogu, da nista!
Zmagovalna pesem mene ni ravno navdušila. Je sicer radijsko poslušljiva, vendar meni nič takega, kar bi si sama z veseljem zavrtela. Njuna pesem, še bolj pa izvajalca sta me pustila popolnoma mlačno. Od zmagovalke pa bi pričakovala vse kaj drugega. Namesto cirkusa je očitno zmagala »ljubezen v svoji belini«, vendar pa to ni TO. Preveč cukra, preveč patetike, preveč nekvalitete. Na koncu, ko sta ponovila svoj zmagovalni nastop, sem skorajda oglušela od tistih čudnih zvokov, ki bi jih morali definirati kot petje, pa žal v to kategorijo ne spadajo. Vsak lolek bolek s povprečnim posluhom in glasom bi lahko tako odpel … če ne celo bolje! Razočarana.

Kljub neuspehu Estonije (24. mesto v finalu) mi je Rockefeller Street še vedno odlična pesem. Za Madžarsko, ki je bila prav tako moj favorit, lahko rečem le to, da pesem v svoji živi varianti ni to, kar je drugače. Zasedla je 22. mesto.

Kar se tiče prvega mesta, lahko rečem, da bi bila veliko bolj vesela, če bi od teh, ki so bile še bolj pri vrhu recimo zmagala Danska, BiH, morda celo Švedska (ki je od začetka nisem prenašala najbolje).

Nad uvrstitvami nekaterih sem bila pa že kar šokirana:
Kako je Italija pristala na 2. mestu mi še sedaj ni jasno. Od kje vse te točke? Kaj je dobrega na tej pesmi? Isto velja za Grčijo! Kako za vraga taka dobra uvrstitev (7. mesto)?! In Ukrajina, ki je bila kar četrta? Saj verjetno niso glasovali samo za peščeno risarko, nekaj v pesmi je glasovalce že moglo pritegnili. Ter Nemčija (10. mesto) – obup od pesmi. In se sprašujem, kaj je to bilo, ko pa so bili vsi kar nekaj razredov slabši od naše Maje in hkrati na končni lestvici uvrščeni višje od nas … Whatever!
O okusih se baje ne razpravlja, rečem lahko le to, da sama očitno že nisem del povprečnega evropejskega okusa za glasbo.

Tavelki so se pa uvrstili tkole: najbolje je šlo Italiji (2. mesto), Nemčija (10.), Velika Britanija (11.), Francija (15.) in Španija (23.). Glede na to, da so Blujevci Blujevci in da jim je dvorana bučno aplavdirala, so pogoreli. Povsem po pričakovanjih. Končali so na 11. mestu, vendar si drugega kot zmage sigurno niso želeli.

Ko gledam tole lestvico s končnimi uvrstitvami, vidim, da bi bilo v mojih idealnih razmerah tako, da bi bila kontra obrnjena. Torej, da bi bilo 25. mesto prvo mesto in tako bi zmagala Švica. Zares mi je všeč. In Estonija, tudi Madžarska in Finska, Avstrija. Našo bi pa tako ali tako postavila na mesto zmagovalke.

Komentator večera, Andrej iz Hoferja, je bil tokrat precej bolje pripravljen kot prejšnje dni. Dalo se ga je poslušati, tu in tam je celo povedal kaj zanimivega in novega. Na koncu nas je seznanil z informacijo, da je naša Maja Keuc v polfinalu zasedla 3. mesto. In hkrati kiksnil, ko ji je za ta vrhunski dosežek pripisal srebrno medaljo. Od kdaj pa se za 3. mesto podeljuje srebrna medalja?

3. mesto v polfinalu je za Slovenijo zares izjemen dosežek in dokaz, da se ob umiku medsosedskih in migrantskih faktorjev lahko uvrstimo zares visoko. Res je, da smo v finalu dobili največ točk od bivših južnih, pa vendarle nam v polfinalu brez njih že ni šlo slabo. Očitno je, da ljudje na prvem mestu glasujejo za svoje sosede in za »svoje ljudi«, na dobre pesmi pa pozabljajo. Ravno zato je imela t.i. "strokovna žirija" svojo nalogo, ki pa je na žalost vseh nas ni dobro opravila. Dokaz za to smo mi, Francija, Avstrija in še kdo.

Hvala Maji za odličen nastop in končno 13. mesto je povsem zadovoljiv dosežek. Do desetega mesta nam je npr. manjkalo le 11 točk. Upam, da bomo v prihodnje na EMI še izbirali kakovostno nesporne izvajalce, ki jih Evropa opazi. Naslednje leto pa v Azerbajdžam … čakaj, da pogledam, kje je to … ooo, zraven Irana in Armenije … a ni tam neko krizno žarišče?



P.S.: A ni Slakonja legenda?! Če bi izbirali najboljšega podeljevalca točk, bi sigurno zmagal! Tisti štos z "wade hade ich da da, here are results from Slovenia" je superski, da ne govorim o pokojni hobotnici … presežek! Na 9:55.

Ni komentarjev:

Objavite komentar