sobota, 7. maj 2011

VELIKIH ALI MORDA NAJSLABŠIH 5?

19 izvajalcev iz prvega in 19 izvajalcev iz drugega polfinalnega evrovizijskega večera smo obdelali v prejšnjih dveh blogih, sedaj nam ostane še VELIKIH 5, ki imajo svoje mesto v finalu že zagotovljeno. Torej bo letos vse skupaj nastopilo 43 držav, ki se bodo bojevale za »evropski glasbeni prestol«. Verjetno ga ni izvajalca, ki si ne bi želel zmage. Saj Evrosong na koncu koncev je tudi tekmovanje in prav je, da dobimo zmagovalca.

Reka »Važno je sodelovati in ne zmagati!« nisem nikoli razumela. Zakaj bi se potem tisti, ki si zmage sploh ne želijo, želeli udeležiti kakršnegakoli tekmovanja?  Ta rek je navadna patetična potuha za vse zgube, ki ne prenesejo poraza ter potrebujejo neke vrste tolažbo, da niso tako zanič. Priznam, tudi sama porazov ne prenašam najbolje, vendar pa s tem moj ego le ni toliko prizadet, da bi potrebovala potuho ali se oklepala trapastih izgovorov.   

Res je, da večina izvajalcev od Evrosonga nima večjih pridobitev za svojo (potencialno) mednarodno kariero, se pa lahko pripeti, da te množica opazi … če si dober seveda. No, tudi v nasprotnem primeru te definitivno opazijo, vendar končni učinek ni enak. Tisti izvajalci, ki pa so širši evropski publiki znani že od prej, pa po navadi pogrnejo na celi črti. Takih je bilo že ogromno (npr. DJ Bobo, Kate Ryan, No Angels) in tudi letos bomo na odru videli svetovno znane face, ki se skrivajo pod imenom Blue in prihajajo iz Velike Britanije. Bo njim uspelo?
Torej ta šov le ni tako zelo slab, saj se neke kao slavne face verjetno ne bi želele blamirati na nekem nepomembnem in drugokategornem tekmovanju ter tako tvegali, da izgubijo svojo priljubljenost. Za ostale izvajalce, ki pa pozornosti milijonskih množic v svoji karieri še niso občutili, pa jih dejstvo, da jih bo tiste 3 minute gledalo več kot 120 milijonov ljudi, neznansko privlači.

Kdo so izvajalci velike peterice?

1. FRANCIJA: Amaury Vassili – Sognu
Mladec z angelskim opernim glasom, kateremu vsi napovedujejo zelo visoko uvrstitev. Kljub odličnemu vokalu mi pesem ne potegne najbolje. Ne čutim in ne želim, da bi bila ta pesem zmagovalna.

2. ITALIJA: Raphael Gualazzi – Follia d'amore
Že prvi takti pesmi delujejo kot časovni stroj, ki nas popelje par desetletij nazaj v zgodovino. Pesem si z lahkoto predstavljam kje drugje, morda v kakšnem filmu, ne pa na evrovizijskem odru.

3. VELIKA BRITANIJA: Blue – I can
Stavnice in napovedi jih uvrščajo visoko, se pa jim lahko kaj hitro dogodi žalostna usoda dosedanjih slavnih nastopajočih na Evrosongu. Če si Britanci zares tako zelo želijo zmage, jim predlagam, da drugo leto pošljejo Leono Lewis – deklino, ki ne more prav nikogar pustiti ravnodušnega (pa še bolj slavna je). I can pa sama ne bi uvrstila v TOP, ki se bo boril za letošnjo zmago.

4. NEMČIJA: Lena – Taken by a stranger
Lanska pesem je bila res srčkana, nalezljiva in te je takoj potegnila pokonci. Tole pa je zame največje letošnjo razočaranje. Vedno znova se zgodi, da se povratniki vrnejo s precej slabšo pesmijo. In ta letošnja pesem je meni prav ZANIČ, in to v smislu »Top bottom 5« zanič. Če sem lani še nekako spregledala njeno ne kaj preveč dobro petje, pa letos to ob tako slabi pesmi ni mogoče.

5. ŠPANIJA: Lucia Pérez – Que me quiten lo bailao
Ni nekaj, za kar bi moja ušesa zahtevala večkratno ponovitev poslušanega, se pa lahko z lahkoto postavi ob bok ostalim.

Morda so iz slednje peterice Blujevci res najboljša izbira, na drugo mesto bi postavila Španijo, potem pa Francijo, Italijo in na konec Nemčijo.

Še vedno upam, da bo zmagala Madžarska (nimam pa nič proti, da zmagamo MI), čeprav sem bila po ogledu prve vaje nad njo in njenim nastopom malce razočarana. Nastop je pomemben in prav kmalu bomo videli, kdo bodo tisti, ki jih bo dober nastop potegnil z dna in jih odrešil slabe uvrstitve in kdo bodo tisti nesrečneži, ki jih bo morda ravno slabši nastop stal zmage ali dobre uvrstitve.

Velikokrat se zgodi, da se predstavniki Velikih 5 znajdejo na samem repu končne lestvice, letos pa se  v glasbenem smislu stvari izboljšujejo - vse letošnje pesmi so v povprečju precej boljše od lanskih in to velja tudi za države velike peterice (z izjemo Nemčije)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar