nedelja, 5. februar 2012

NIRVANA ŠE ŽIVI

Bil je peklensko mrzel petkov večer z burjo. Vas zanima, kako mrzel? Če je zunaj -5 °C in piha burja s hitrostjo tam okoli 60 km/h, mi smrtniki čutimo na svoji koži -15 °C. Če pa pri tej isti temperaturi piha burja s hitrostjo 90 km/h, potem že skoraj zaledenimo ob -27 °C. Sedaj pa si predstavljajte, kako mrzlo je bilo včeraj zvečer, ko je bilo -10 °C, burja pa je pihala s sunki več kot 100 km/h! Baje je v peklu vroče, tako da ne vem, kako bi še opisala ta hlad …

Dve mladenki, tam nekaj čez dvajset, sta ta mrzel večer preživljali ob razgreti peči in pisanju diplome. Dolgčas je nastopil, ko ju je obiskal izpad elektrike, in odločili sta se, da gresta ven. Po stopinjah dobre glasbe …

Saj poznate Nirvano, kajne? Bend, ki je na glasbeno sceno prinesel svežino in nov glasbeni pristop. Stil grunge. Njihovi začetki segajo v konec 80. let, zasloveli pa so z albumom Nevermind, t.j. tisti album, katerega ovitek krasi dojenček potapljač v bazenu. Lani se je o tem albumu kar precej govorilo, saj je minilo dvajset let od njegove izdaje. Težko je reči, katera je njihova najbolj znana uspešnica, stavim pa, da ga ni človeka, ki ne bi kdaj slišal komada Smells like teen spirit. Aprila 1994 se je končalo življenje njihovega frontmana Curta Kobaina in s tem je prišel tudi konec benda. V ljubljanski Hali Tivoli so imeli Slovenci priložnost prisluhniti enemu izmed njihovih zadnjih koncertov.

Čeprav je minilo že vrsto let od konca Nirvane, pa ta živi še danes. Poosebljajo jo fantje iz skupine The Concept. The Concept so tribute bend, ki preigravajo izključno Nirvanine pesmi. Včeraj so imeli koncert v baru El Pirata v Kopru, kjer so razgrevali zbrano množico. Tja sta odšli tudi mladenki z začetka zgodbe. In če ju je burja zmrazila, so ju fantje iz skupine The Concept dodobra ogreli!

Tribute bend The Concept sestavljajo trije Koprčani: dva pripadnika mlajše generacije, Aleksij (kitara, vokal) in Rok (bas, backvokal) ter stari roker Valentin (bobni). Trojka Nirvanine pesmi preigrava dobri dve leti, v zadnjem  letu pa imajo za sabo že 10 koncertov. Zakaj so se odločili za Nirvano? Pravijo, da zato, ker je bila njihova glasba nekaj posebnega, nekaj novega za takratno glasbo, hkrati pa je v glasbenem svetu pustila svoj pečat vse do danes. Vsekakor pa želijo The Concept v prihodnje ustvarjati tudi svojo avtorsko pop rock glasbo.

Čeprav sama nisem oboževalka Nirvanine glasbe, mi je bil včerajšnji koncert odličen. In mladenkama tudi. Zdaj vem, katera je moja najljubša Nirvanina pesem – definitivno je to pesem Molly's lips, ki me spravi v »good mood«. Fantje so v večeru poleg slednje zaigrali še 30 pesmi, nekaj je bilo glasbenih želja s strani publike. Ob Nirvaninih zvokih je uživala več kot 40 glava množica, katere glavni predstavniki so pripadali mlajši populaciji (pod 30). Očitno se tudi današnja mladina še poistoveti z njihovo glasbo.

Tukaj je posnetek moje najljubše pesmi z včerajšnjega koncerta …



Če še niste slišali za bend The Concept in bi jih želeli slišati v živo, poglejte na njihovo FB stran. Morda jutri igrajo tudi v vaših koncih …  

3 komentarji:

  1. QUL! Meni je kar nekaj komadov od Nirvane ostalo v spominu...nisem bila ravno njihov fan ampak... bili so pač popularni :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Molly's Lips je priredba skladbe škotske skupine The Vaselines.

    OdgovoriIzbriši
  3. Za Molly's lips pa nisem vedela, da je priredba. Sem pa poslušala zdaj original, pa mi Nirvanina izvedba nekako bolj ugaja :) Hvala za info!

    OdgovoriIzbriši